Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018

Oolong, το μπλε-πράσινο χρώμα της ευεξίας


Kάπου ανάμεσα στο πράσινο και στο μαύρο τσάι ξετυλίγεται η πιο μεγάλη κι ενδιαφέρουσα κατηγορία τσαγιού, τα oolong ή wulong που απολαμβάνουν οι γευσιγνώστες τσαγιού ανά τον κόσμο, για τη γευστική τους πολυπλοκότητα και την αίσθηση ικανοποίησης που προσφέρουν.
Oolong ονομάζονται τα τσάγια που κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους έχουν οξειδωθεί σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 15%-20% έως και 85-90%, χαρίζοντας τους έτσι μία πολύ ευρεία γκάμα αρωμάτων και γεύσεων. Άλλοτε γλυκά και φλοράλ, άλλοτε φρουτώδη ή με αρώματα ζεστών μπαχαρικών και άλλοτε ξυλώδη, μεταλλικά ή ψημένα, ανάλογα με την επεξεργασία που τους έχει δοθεί.
Τα δημοφιλέστερα σχήματα που δίνονται στα φύλλα των oolong είναι αυτά της πέρλας και των στριφογυριστών κατά μήκος φύλλων.
Ο Δρόμος του Τσαγιού σας προτείνει μερικά από τα πιο διάσημα και αντιπροσωπευτικά oolong από την επαρχία Fujian στην Κίνα και από την Ταϊβάν, όπως το Tie Guan Yin, το Dong Ding, το Shuixian, το Oriental Beauty και το Jin Xuan.

                                                                          Dong Ding

Το διάσημο αυτό τσάι πήρε το όνομά του από το όνομα του βουνού στο κέντρο της Ταϊβάν όπου παραδοσιακά καλλιεργείται. Ανήκει στην κατηγορία των jade oolong, δηλαδή των πιο "πράσινων" oolong και χαρακτηρίζεται από τις ανοιξιάτικες, φλοράλ νότες και την κρεμώδη υφή του λικέρ. Σίγουρα θα σας εκπλήξει η αναζωογονητική αίσθηση και η μακρά, γλυκιά επίγευση που αφήνει.

                                                                          Mei Shan Jin Xuan

Φτιαγμένο από συλλεγμένα στο χέρι φύλλα της διάσημης ποικιλίας τσαγιού Jin Xuan που χαρακτηρίζεται από τη βελούδινη, βουτυρώδη υφή που δίνει στο λικέρ, το τσάι αυτό θα σας γοητεύσει. Αφήστε τις πέρλες να ξεδιπλωθούν στο ζεστό νερό και απολαύστε τα πλούσια, γλυκά αρώματα ζεστού βουτύρου, καραμέλας και γάλακτος καρύδας στην παλέτα σας.

                                                                            Taiwan Dark Pearl

Ζεστό, γλυκό, πλούσιο. Το υψηλά αυτό οξειδωμένο oolong από την Ταιβάν θα γοητεύσει όσους προτιμούν τα πιο "ζεστά", αρωματικά τσάγια. Λικέρ με νότες μεστών καλοκαιρινών φρούτων, μελιού και μπαχαρικών όπως κανέλα και γαρύφαλλο από ένα τσάι δεκτικό πειραματισμών σε χρόνο και θερμοκρασία.

                                                                      Παλαιωμένο Οolong Ταϊβάν

Δεξιοτεχνικά φτιαγμένο, ιδιαίτερο τσάι, που απευθύνεται στους πιο τολμηρούς. Οι μαύρες πέρλες αυτού του μέσης οξείδωσης oolong, έχουν παλαιωθεί για οχτώ χρόνια και δίνουν ένα πολυεπίπεδο γευστικά λικέρ που σε κάθε έγχυση εξελίσσεται και μεταβάλλεται με αρώματα που κυμαίνονται από ζαχαρωτά και φλούδα βραστού κάστανου μέχρι κωνοφόρα και καμφορά.

                                                                             Chin Shin oolong

Χαρακτηριστικό δείγμα υψηλά οξειδωμένου και καλά ψημένου oolong, που ταιριάζει σε όσους αγαπούν τις πιο γήινες αποχρώσεις. Έχει σκουρόχρωμα, στριφογυριστά κατά μήκος φύλλα και δίνει ένα δυνατό λικέρ με αρώματα κορμών, μαυροπίπερου και νότες ώριμης μπανάνας.

Συνταγή:

Λαβράκι μαριναρισμένο σε τσάι oolong (συνταγή από PF Chang's)
Υλικά για τη μαρινάδα
  • 2 κούπες νερό
  • 2/3 κούπας σόγια σος
  • 2/3 κούπας καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο τζίντζερ
  • 1 κ.γ. τριμμένο σκόρδο
  • ½ κ.γ. τσάι oolong (Chin Shin)
  • 2 φιλέτα λαβράκι (περίπου 250γρ. το καθένα)
Προετοιμασία
1. Ετοιμάστε τη μαρινάδα βάζοντας τα υλικά σε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρουν μία βράση, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε να σιγοβράσουν για 5'. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει χωρίς καπάκι και σουρώστε ώστε να απομακρύνετε το τζίντζερ, το σκόρδο και τα φύλλα τσαγιού.
2. Βάλτε τα φιλέτα σε ένα δοχείο με καπάκι και καλύψτε τα με τη μαρινάδα. Αφήστε τα να μαριναριστούν για 5-7 ώρες στο ψυγείο. Αν η μαρινάδα δεν καλύπτει εντελώς τα φιλέτα μην παραλείψετε να τα αναποδογυρίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε η μαρινάδα να πάει παντού.
3. Όταν το ψάρι έχει μαριναριστεί, προθερμάνετε το φούρνο στους 220C, βάλτε τα φιλέτα σε μία λαμαρίνα και ψήστε για 20' περίπου ή ωσότου οι άκρες του φιλέτου αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Τελειώστε το ψήσιμο με 2-3' στο γκριλ.