Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Η σωστή διαδικασία αποθήκευσης του τσαγιού


Η σωστή αποθήκευση του τσαγιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην συντήρηση του καθώς ένα τσάι που δεν θα αποθηκευτεί σωστά κινδυνεύει να χαλάσει γρήγορα, που σημαίνει κυρίως να αλλοιωθεί η γεύση του και να χάσει το άρωμα του. Οπότε είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς θα το συντηρήσουμε σωστά κρατώντας το φρέσκο και γευστικό. Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την τύχη του τσαγιού μας είναι οι εξής: το φως, ο αέρας, η ζέστη, οι μυρωδιές και η υγρασία.
Το τσάι πρέπει να αποθηκεύεται πάντα σε σκοτεινό σημείο και ποτέ σε γυάλινα δοχεία γιατί αφήνουν το φως του ηλίου να τα διαπερνά και έτσι το τσάι χαλάει πολύ γρήγορα. Επίσης ένα πρόβλημα που προκαλεί το φως είναι ότι σχεδόν εξαφανίζει την μυρωδιά του τσαγιού. Οπότε να θυμάστε η προστασία του τσαγιού από το φως είναι από τα πρώτα πράγματα που προσέχετε…
Ένας ακόμη εχθρός του τσαγιού είναι ο αέρας, όσο πιο εκτεθειμένο είναι το τσάι στον αέρα τόσο πιο πιθανό είναι να απορροφήσει υγρασία και ανεπιθύμητες μυρωδιές από το γύρω περιβάλλον. Είναι καλό να αποφεύγετε να αφήνετε τα φύλλα του τσαγιού εκτός συσκευασίας η σε συσκευασίες που δεν κλείνουν αεροστεγώς.
Παρομοίως η έκθεση στην ζέστη μπορεί να χαλάσει πολύ γρήγορα την ποιότητα του τσαγιού και να του αφαιρέσει τις γεύσεις και τα αρώματά του. Κρατήστε το μακρυά από συσκευές που παράγουν θερμότητα όπως καλοριφέρ και φούρνους.
Επίσης το τσάι είναι πολύ ευαίσθητο στις μυρωδιές και τις απορροφά πολύ εύκολα και γρήγορα. Συνεπώς θα ήταν καλό να μην βρίσκεται κοντά σε δυνατές μυρωδιές μέσα στο σπίτι και το μέρος που θα αποθηκεύεται να είναι ουδέτερο.
Τέλος, ο χειρότερος εχθρός του τσαγιού είναι η υγρασία η οποία μπορεί να καταστρέψει το τσάι σας μέσα σε λίγα λεπτά. Τα φύλλα του τσαγιού μπορούν πολύ εύκολα να απορροφήσουν υγρασία και γι αυτό δεν τα αποθηκεύουμε ποτέ μέσα στο ψυγείο και προτιμάμε μέρη στεγνά όπως τα ντουλάπια της κουζίνας.
Ακολουθείστε πιστά τις παραπάνω συμβουλές και ετοιμαστείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας ρόφημα όπως του αξίζει!