Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Τσάγια Αρωματισμένα 

Τα αρωματισμένα τσάγια έχουν μακρά ιστορία στην Κίνα. Αυτά τα τσάγια προορίζονταν ως δώρα για τον αυτοκράτορα. Αρωματίζονταν κυρίως με γιασεμί, τριαντάφυλλο, ορχιδέα, άνθη πορτοκαλιάς, μανώλια, λωτό και χρυσάνθεμο, το λεγόμενο κινέζικο χαμομήλι.

Η ποιότητα ενός αρωματισμένου τσαγιού βασίζεται καταρχήν στην επιλογή του τσαγιού που θα αρωματιστεί, στη διαδικασία του αρωματισμού καθώς και στα υλικά που χρησιμοποιούνται. Έτσι, ένα εξαιρετικό κινέζικο τσάι αρωματισμένο με γιασεμί θα περάσει από δέκα φάσεις πριν θεωρηθεί έτοιμο.


Τα αρωματισμένα τσάγια στο Δρόμο του Τσαγιού

Στη δημιουργία αρωματισμένων τσαγιών, βασικό κριτήριο του Δρόμου του Τσαγιού είναι να συνδυάσει και να προβάλει γνώριμες και καθημερινές γεύσεις από το μεσογειακό ρεπερτόριο αρωμάτων.


Τα βότανα, τα άνθη και τα φρούτα της Μεσόγειου καθώς και τα μπαχαρικά βρίσκουν με τον πιο φυσικό τρόπο τη θέση τους στα μίγματα αρωματισμένων τσαγιών.
Το χαμομήλι, η λεβάντα, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, καθώς και η κανέλα, το κάρδαμο, το γαρύφαλλο μαζί με το λεμόνι, το πορτοκάλι, το περγαμόντο και τα πλούσια αρωματικά άνθη όπως το τριαντάφυλλο και το γιασεμί παντρεύονται με τα μαύρα, τα πράσινα και τα λευκά τσάγια των «κήπων» της Άπω Ανατολής.

Επειδή το τσάι αρωματίζεται εύκολα, όλα τα αρώματα και οι συνδυασμοί τους είναι δυνατοί με βάση φρούτα, άνθη και μπαχαρικά. Ο Δρόμος του Τσαγιού σας προτείνει μόνο τσάγια που έχουν αρωματιστεί με φυσικό τρόπο.



"Το καλοκαίρι, όταν οι λωτοί αρχίζανε να ανθίζουν, η Yun έκλεινε μερικά φύλλα τσαγιού μέσα σε μια μικρή σακούλα από γάζα, που την τοποθετούσε το βράδυ μέσα στον κάλυκα ενός λωτού πριν κλείσει το άνθος. Και το πρωί, όταν ο λωτός ξανάνοιγε, έπαιρνε πίσω το σακουλάκι της.
Με νερό πηγής ετοιμάζαμε τότε ένα τσάι, του οποίου το άρωμα ήταν εξαιρετικής λεπτότητας."

Sheng Fu