Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ταξίδι στις Χώρες του Τσαγιού-Κίνα 

Οι διαδικασίες συγκομιδής και επεξεργασίας του τσαγιού παραμένουν πιστές σε μια παράδοση αναλλοίωτη από την εποχή της αυτοκρατορικής Κίνας.
Με το Δρόμο του Τσαγιού ανακαλύψτε τα πιο φημισμένα τσάγια από μικρούς παραγωγούς.
Η Κίνα, παράγει όλο το φάσμα των ποικιλιών τσαγιού. Οι Κινέζοι ισχυρίζονται ότι θα χρειαζόταν πάνω από μια ζωή για να ανακαλύψει και να δοκιμάσει κανείς όλες τις ποικιλίες τσαγιών που παράγονται στη χώρα τους. Οι ίδιοι αγνοούν τον ακριβή αριθμό των μεγάλων κήπων τσαγιού στην Κίνα που μόνο οι μυημένοι γνωρίζουν και τους ονομάζουν «ιερούς κήπους». Πρόκειται πάντως για μερικές χιλιάδες ποικιλίες.
Οι διαδικασίες συγκομιδής και επεξεργασίας του τσαγιού παραμένουν πιστές σε μια παράδοση αναλλοίωτη από την εποχή της αυτοκρατορικής Κίνας.
Στην Κίνα τα τσάγια διαφέρουν μεταξύ τους στον τρόπο καλλιέργειας, επεξεργασίας και στο σχήμα που δίνεται στο φύλλο του κάθε τσαγιού.
Ο Δρόμος του Τσαγιού προσφέρει στους γνώστες του τσαγιού στην Ελλάδα μερικά από τα καλύτερα, τα πιο φημισμένα και τα πιο σπάνια τσάγια στην Κίνα. Προέρχονται από μικρές φυτείες που επισκεφθήκαμε στα ταξίδια μας στις χώρες παραγωγής, γεγονός το οποίο μας επιτρέπει να τα διαθέτουμε σε πολύ καλές τιμές. Επειδή όμως, αυτά τα τσάγια παράγονται σε μικρές ποσότητες, δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συνεχή διάθεση τους.
Το πράσινο τσάι είναι το καθημερινό τσάι των Κινέζων. Οι Κινέζοι πίνουν τσάι όλη την ημέρα. Συνήθως ρίχνουν το πρωί μια χούφτα φύλλων τσαγιού σʼένα θερμό που το συμπληρώνουν κατά την διάρκεια της ημέρας με ζεστό νερό.
Ένας άλλος παραδοσιακός τρόπος προετοιμασίας τσαγιού, παράλληλα με το Gong Fu Cha, γίνεται με το Zhong ή Gaiwan. Πρόκειται για ένα φλιτζάνι χωρίς χερούλι τοποθετημένο πάνω σʼένα πιατάκι και σκεπασμένο μʼένα καπάκι.
 1. Το τσάι ρίχνεται μέσα στο φλιτζάνι. Συνήθως γεμίζουμε το Zhong με τσάι κατά το τέταρτο ή το ένα τρίτο, ανάλογα με τον όγκο των φύλλων.
2. Τα ξεπλένουμε με ένα πρώτο νερό που πετάμε αμέσως. Με αυτόν τον τρόπο αρχίζουν και ανοίγονται τα φύλλα.
3. Το δεύτερο νερό που πίνουμε μένει στο φλιτζάνι γύρω στα 15 με 20 δευτερόλεπτα.
4. Ακολουθούν άλλα νερά; μπορούμε να φτάσουμε στα 10 με 15 - με εξαιρετικά τσάγια Oolong
Το καπάκι xρησιμεύει για να ανακατεύσουμε τα φύλλα μέσα στο φλιτζάνι και τα συγκρατεί όταν πίνουμε.Το ιδανικό Zhong πρέπει να είναι από λευκή πορσελάνη για να προβάλει το χρώμα του τσαγιού.