Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ταξίδι στις χώρες του τσαγιού-Ιαπωνία



Το τσάι εμφανίζεται στην Ιαπωνία κάτω από την επιρροή της κινέζικης δυναστείας των Tang, τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Η χώρα αυτή παράγει μόνο πράσινα τσάγια που ξεχωρίζουν, λόγω της επεξεργασίας τους, από τα κινέζικα πράσινα τσάγια. Τα φύλλα, αντί να ψήνονται σε wok (τηγάνι), όπως στη παραδοσιακή κινεζική επεξεργασία του πράσινου τσαγιού, περνάνε λίγα λεπτά σε καυτό ατμό για να εξουδετερωθούν τα ένζυμα, υπεύθυνα για την ζύμωση. Αυτή η επεξεργασία τους εξασφαλίζει η ξεχωριστή και έντονη γεύση «γρασιδιού», χαρακτηριστικό των πράσινων γιαπωνέζικων τσαγιών. Είναι η μόνη χώρα που κράτησε το τσάι σε μορφή σκόνης για την ειδική τελετουργία του τσαγιού αλλά ακόμα και σήμερα σε μια καθημερινή κατανάλωση σε καφετέριες. Οι γιαπωνέζικες φυτείες τσαγιού είναι αισθητικά θαύματα, με τα τεϊόδεντρα κλαδεμένα στρογγυλά να σχηματίζουν μακριές σειρές. Η Ιαπωνία παράγει περίπου 20 διαφορετικά είδη τσαγιού. Οι πιο γνωστές περιοχές παραγωγής είναι στη Shizuoka στο κέντρο του νησιού Honshu, Uji στο Kyoto και Saga στο νότιο νησί του Kyushu.
Ο Δρόμος του Τσαγιού εισάγει τακτικά τσάγια από την Ιαπωνία από μικρούς παραγωγούς, κυρίως από την περιοχή Shizuoka στο νησί Honshu και Kagoshima στο νησί Kyushu. Αυτό μας επιτρέπει να προσφέρουμε στην πελατεία μας γιαπωνέζικα τσάγια όσο πιο κοντά γίνεται στις απαιτήσεις φρεσκάδας που αναζητούν οι γνώστες. Μπορούμε επίσης να παρουσιάσουμε μια μεγάλη ποικιλία που καλύπτει τις περισσότερες γνώριμες αποχρώσεις του πράσινου γιαπωνέζικου τσαγιού από πολύ ελαφριές μέχρι δυνατές φυτικές γεύσεις.
Sencha
Είναι το τσάι της πρώτης συγκομιδής, από αρχές Μαρτίου μέχρι τέλος Μαΐου, ανάλογα με το κλίμα στις περιοχές παραγωγής.
Τα Sencha περιέχουν πολλή βιταμίνη C.
Το τσάι που η συγκομιδή του γίνεται από το καλοκαίρι το Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο ονομάζεται Âancha
Βancha KukichaΠαράγεται από τους βλαστούς αφού αφαιρεθούν τα φύλλα. Μπορεί να προέρχεται από τα τσάγια Sencha ή Gyokuro (τότε ονομάζεται Karigane). Δίνει ένα πολύ δροσιστικό τσάι που καταναλώνεται κυρίως το πρωί στο ξύπνημα.
GyokuroΤσάι υψηλής ποιότητας. Καλλιεργείται 2-3 εβδομάδες πριν τη συγκομιδή προστατευμένο από τον ήλιο κάτω από τη σκιά πανιών. Αυτό το «τσάι της σκιάς» έχει σκούρο πράσινο χρώμα και είναι πλούσιο σε χλωροφύλλη και τεΐνη καθώς και σε βιταμίνη C.
HojichaΠροέρχεται από φύλλα Sencha ή Bancha που ψήνονται. Περιέχει ελάχιστη τεΐνη και τανίνες και γι'αυτό τον λόγο δίνεται σε παιδιά και σε αρρώστους στα νοσοκομεία.
GenmaichaΣυνδυάζει Sencha ή Bancha με κόκκους ψημένου ρυζιού. Είναι το αγαπημένο τσάι της νεολαίας.
MatchaΤα φύλλα δεν υφίστανται επεξεργασία όπως στις άλλες ποικιλίες, αλλά αφαιρούνται από το βλαστό και αλέθονται σε σκόνη. Υπάρχουν διάφορες ποιότητες Matcha, ανάλογα με την επιλεγμένη ποικιλία. Eίναι το τσάι που χρησιμοποιείται για την γιαπωνέζικη τελετουργία του τσαγιού, το Cha No Yu. Το Matcha διαλύεται σε κρύο ή ζεστό νερό και σερβίρεται ακόμα και με γάλα. Το matcha χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική και ιδιάιτερα στην ζαχαροπλαστική.